меню

Масленица дегеніміз не? Что такое Масленица?

Масленица - шығыс славяндардың мерекесі және қыс пен көктем арасындағы шекара мерекесі. Оның белгіленген Күні жоқ, бірақ ол Пост алдындағы аптаға келеді.
Бұл атау май сөзінен шыққан, және оған басқа сүт өнімдері сияқты апта аяқталғаннан кейін тыйым салынады. Бұл уақытта ет жеуге болмайды, бірақ майлы құймақ жеп, сүт өнімдерін тұтынуға болады.
Мереке қыстың аяқталуы мен мен көктемнің келуін бейнелейтін үлкен көңілді халықтық мереке ретінде өткізіледі, ал құймақ оның басты белгісіне айналды.

Бұрын Масленица қалай аталды және құймақ неге Масленицаға пісіріледі?
Ежелгі дәстүрлерде құймақ – бұл еске алу тағамы, сондықтан славяндар қайтыс болғандарды еске алған.
Бұрын масленица Комоедица деп аталды, және бұл сөз ежелгі славяндарда аю деген мағынаны білдірді.
«Ком», яғни Аю, ол осы уақытта оянған, ал адамдар қысқы ұйқыдан шыққан аңды қуантқысы келді. Өйткені, аю балдың иесі, бал – денсаулық пен күш көзі. Масленицаның символы құймақтың ең алғашқысы "комға" берілген, яғни аюларға арналған.
Сондықтан әлі күнге дейін пікірталас мәселесі бар – құймақтың біріншісін кімге беру керек? "Комға", яғни аюларға, оларды қуанту үшін, ата-бабаларды еске алу масатында әруақтарға немесе отбасы басшысына.
Бір қызығы, құймақ тек 19 ғасырда Масленицаның символына айналды және ол күнді білдіреді. Масленицаға арналған құймақ негізгі тағам болып саналады.

Неліктен Масленицаға сабаннан жасалған тұлыпты өртейді?
Бұл барлық жаман нәрселерді жаңартуды, тазартуды және жоюды, содан кейін жаңа нәрсені жандандыруды білдірді. Бұл жаңа жылдың келуі болғандықтан, адамдар барлық жаман нәрселер ескі уақыт кезеңінде қалады, ал жақсылық көктемгі күнмен бірге мерекелермен бірге қалады деп сенген.

---------------------------

Что такое Масленица?
Масленица – праздник восточных славян, и является пограничным праздником между зимой и весной. У него нет фиксированной даты, но идет он в течение недели перед Великим постом.
Название произошло от масла, которое, как и другие молочные продукты, будет под запретом после окончания недели. Мясо есть было нельзя, но вот маслить блины и потреблять молочные продукты можно.
Проводится праздник весело и задорно, с большими народными гуляниями, символизируя окончание зимы и приход весны, а блины стали его главным символом.

Как раньше называлась Масленица и почему на Масленицу пекут блины?
В древних традициях блин является поминальным блюдом, и именно так славяне почитали память усопших.
Раньше масленица именовалась Комоедицей, а начало этого сложного слова означало у древних славян медведя.
«Ком», то есть медведь, просыпался в это время, и люди хотели задобрить отошедшего от зимнего сна зверя. Ведь он хозяин меда, источника здоровья и силы. Первый круглый и пышный символ Масленицы якобы отдавался «комАм», то есть предназначался для медведей.
Поэтому до сих пор является дискуссионным вопрос – кому отдавать первый из них? «КомАм», то есть медведям, чтобы их задобрить, с поминальными целями в память о предках или же главе семейства.
Интересно, что символом самой Масленицы блин стал только в 19 веке, причем он обозначает Солнце. Блины на масленицу считаются главным лакомством.

Сжигание чучела на Масленицу означало обновление, своеобразное очищение и гибель всего нехорошего, а затем и возрождение чего-то нового. Поскольку это был приход нового года, когда все плохое оставалось в старом временном отрезке, а хорошее, вместе с весенним Солнцем, оставалось с празднующими.